Kummilehti 2/2019

KUMMILEHTI 2/2019 – VERKKOJULKAISU

Kiitokset kansainvälisille tukijoillemme

Vuosi 2019 oli Las Hormiguitas -lastenkeskukselle suurien tavoitteiden vuosi. Työskentelemme kadulla työtä tekevien lasten ja nuorten kanssa, päätavoitteenamme koulutus, jota pyrimme vahvistamaan erilaisten oppimisaktiviteettien kautta.

Lastenkeskuksen tuen piiriin on kirjautunut mukaan 100 kaduilla työskentelevää lasta ja nuorta Matagalpan kaupungin eri osista. Luomme tilan, jossa nämä lapset ja nuoret voivat olla pääosassa toimijoina ja jossa puolustetaan heidän oikeuksiaan, jotka liittyvät henkilökohtaiseen ja ammatilliseen kasvuun ja oppimiseen.

Työmme on mahdollista kiitos tiimimme ja varauksettoman avun, jota saamme ystäviltämme eri puolilta maailmaa. Kansainvälisten ystäviemme solidaarisuus sallii meidän jatkaa työssäkäyvien lasten koulutuksen tukemista, jotta heillä ja heidän perheillään olisi paremmat mahdollisuudet tulevaisuudessa.

Mainonnan työpaja

Nimeni on Selena Sarahi Mendoza Cruz. Olen 14-vuotias nuori ja osallistun mainontaa käsitteleviin työpajoihin, joiden kouluttajat saapuvat pääkaupungista Managuasta. Olen oppinut luomaan oman pienen yritysprojektini. 

Tovereideni kanssa olemme työskennelleet omien tuotteidemme parissa, jotta voimme houkutella asiakkaita, jotka näkisivät käsityömme kauniina ja hyvälaatuisina sekä hinnaltaan saavutettavina. Voimme tarjota tuotteitamme toreilla ja muissa paikoissa.

Lapsille suunnatut työpajat

Nimeni on Cesar Geovanny Salgado ja olen Las Hormiguitasin lastenneuvoston varapuheenjohtaja. Olen 13-vuotias ja opiskelen Rubén Darion julkisessa koulussa.

Las Hormiguitasin työpajoissa opin mm. seksuaalisuudesta ja että minun ei pidä kuunnella tuntemattomia ihmisiä. Minun pitää kuunnella vanhempiani eikä luottaa kaikkiin tuntemattomiin. Lisäksi on hyvin tärkeää opiskella paljon, koska se auttaa minua tulevaisuudessa. On myös tärkeää jakaa tietoa muille lapsille ja nuorille. Kaikkein kiinnostavin työpaja koski seksuaalisuutta.   

Äideille suunnatut työpajat

Nimeni on Adriana Guido. Työpajat ovat auttaneet minua vuorostani auttamaan muita naisia, joilla on ongelmia ja kysymyksiä tietyistä teemoista, jotka koskettavat meitä naisia.

Kitaransoiton opetus

Nimeni on Manuel Sobalvarro. Kitaratunnit ovat yksiä lempitunneistani, koska olen oppinut niillä paljon. Kiitän opettajaani, koska hänen ansiostaan osaan sen, minkä osaan tänä päivänä. Kiitos hänen kärsivällisyytensä ja opetuksensa. Olen soittanut kitaraa nyt kaksi vuotta.

Olemme esiintyneet ja näyttäneet osaamistamme joissakin tapahtumissa, kuten äitienpäivän ja joulun juhlatilaisuuksissa. Vuonna 2019 meillä oli lisäksi kaksi muutakin esiintymistä. Olen hyvin ylpeä siitä, että voin olen mukana kitaratunneilla.

Leikki ja liikunta-aktiviteetit

Nimeni on Milagro Castro, olen 10 vuotta vanha. Kun lähdemme retkille, meillä on todella hauskaa. Pelaamme ja teemme muita opettajien valmistelemia aktiviteetteja muiden lasten kanssa. Voittajat saavat palkinnot. Pidän retkistä, koska tutustun uusiin paikkoihin ja saan olla yhdessä Las Hormiguitasin ystävieni kanssa.

Hei, minun nimeni on Mariely Julissa López. Minä pidän eniten liikunnasta, koska olen oppinut paljon hyvästä fyysisestä kunnosta ja erilaisista tavoista pelata jalkapalloa sekä useita muita urheilulajeja kuten koripalloa, pesäpalloa jne. Lisäksi liikunta on lempiaineeni, koska opin jalkapallosta erilaisia asioita, kuten miten leikitellä vastustajan kanssa, saada hyvä kestävyys, olla hyvässä kunnossa, olla nopea ja muita juttuja. Lisäksi on todella kiva oppia uusia asioita ja uusia urheilulajeja, joita en osannut aiemmin. 

Käsityöt

Nimeni on Ariana Valdivia, olen 13-vuotias. Käsityötunneilla olen oppinut tekemään erilaisia asioita. Pidän käsitöistä, koska minua inspiroi tehdä uusia juttuja erilaisilla materiaaleilla. Siitä alkaen, kun aloitin käsityötunneilla käymisen, olen oppinut tekemään käsikoruja, avaimenperiä, erilaisia koristesolmuja ja hiuskoristeita. 

Lapset kertovat:

Hei minun nimeni on Michael Steven Florián Quintero ja olen 12 vuotta vanha.

Olen nyt ollut ensimmäistä vuotta mukana lastenkeskus Las Hormiguitasin toiminnassa. Ja minä pidän piirustus- ja maalaustunneista, koska opimme kahden tai kolmen eri värin yhdistelmiä ja olen oppinut tekemään varjostuksia hiilellä ja tekemään maalauksia. Se on todella hauskaa.

Nyt kerron teille käsityötunneista, joilla meitä opetetaan tekemään käsikoruja, pienoismalleja, avaimenperiä jne. Sitten kerron teille urheilusta: meillä on liiga ja kilpailemme siinä. Las Hormiguitasin A-joukkue on jo hävinnyt, mutta B-joukkue jatkaa yhä peleissä mukana. Menemme kohti kahdeksasosafinaaleja ja olemme hyvin innoissamme. Toivottavasti meillä menee tulevissa peleissä hyvin. Harjoittelemme Las Hormiguitasin kentällä tiistaisin ja torstaisin ja perjantaisin lämmittelypelaamme, jotta olemme valmiina lauantain pelejä varten.

Lapset kertovat:

Hei, minun nimeni on Jemny Alexandra Herrera.

Olen 11 vuotta vanha ja asun Las Marías –kaupunginosassa ja opiskelen Las Hormiguitas -lastenkeskuksessa. Pidän tällä olemisesta, koska minulle opetetaan paljon tärkeitä asioita, kuten käsitöitä, maalaamista, tietokonetaitoja ja urheilua.

Lisäksi meitä autetaan läksyissä, mutta eniten tykkään käsitöistä, maalauksesta ja tietokonetunneista. Opettajat kehottavat meitä aina käyttäytymään hyvin ja tekemään paljon töitä sen eteen, mitä haluamme saavuttaa. Myös toverini auttavat minua.

Satu “Piwin maaginen puutarha”

Olipa kerran kauan sitten puutarha, jonne kaksi tyttöä lähtivät leikkimään. Yhtenä päivän, ei niin kauan sitten, he menivät todella kauas ja löysivät hylätyn talon, jossa oli pieni kissa nimeltään Piwi. Iloiset tytöt veivät kissan mukanaan kotiinsa.

‒ Antohony Moisés Blandón

Kommentointi on suljettu.