JÄSENKIRJE 2 / 2018

Tervehdys sinulle Oulu-Matagalpa –ystävyysseuran jäsen tai kummi, kiitos siitä, että olet tukenut matagalpalaisia tänä vuonna!

Jäsenmaksut ja kummitoiminnan maksut ovat tarpeen, jotta voimme jatkaa yhteistyötä Matagalpan kaupungissa toimivien kumppaneidemme Movimiento Comunalin ja Las Hormiguitasin kanssa. Saat tämän kirjeen mukana maksumuistutuksen, jos et ole vielä maksanut jäsenmaksua.

Huomio! Seura on avannut uuden tilin, johon maksetaan jatkossa kaikki jäsenmaksut, kummimaksut ja lahjoitukset. Tilinumero on FI21 5741 4020 1066 18 ja pankki Oulun OP.

* * *

Nicaraguasta on kuulunut ikäviä uutisia keväästä lähtien. Hallitusta vastustaneista mielenosoituksista alkanut konflikti ei ole laantunut. Hallitusta tukevat puolisotilaalliset joukot ovat pahoinpidelleet ja ottaneet kiinni mielenosoittajia ja hakeneet yksityishenkilöitä myös heidän kodeistaan. Presidentti Daniel Ortega ei ole tunnustanut joukkojen toimintaa hallinnon organisoimaksi, mutta ei ole toisaalta saanut puolisotilaallisia joukkoja hallintaansa ja lopettanut väkivaltaa. Seuramme entinen vapaaehtoinen, nykyisin Managuassa asuva Esa Westman on kirjoittanut omista kokemuksistaan meille. Löydät Esan tekstin alempaa.

* * *

Nicaraguan tilanne huolestuttaa Suomessa toimivia Nicaragua-aktiiveja. Järjestämme siksi Oulussa keskustelutilaisuuden lauantaina 10.11. klo 13 Oulun pääkirjaston ensimmäisessä kerroksessa olevassa tapahtumatila Laiturissa. Nicaraguan nykytilanteesta kertoo Ana Sorainen, joka on seurannut tiiviisti Nicaraguan konfliktia ja kirjoittanut siitä blogissaan (anasorainen.blogspot.com). Toivotamme teidät tervetulleiksi tilaisuuteen! Tilaisuudessa on tarjolla pientä purtavaa.

Järjestämme keskiviikkona 28.11. klo 20 Tubassa seuran pikkujoulutapahtuman, jonka tuotto lähetetään Las Hormiguitasille Matagalpaan. Pikkujouluissa meitä tanssittaa Madetojan musiikkilukion salsabändi. Salsan askeleita opetellaan ennen keikkaa yhdessä! Tilaisuuteen on vapaa pääsy, mutta halukkaat voivat tukea lastenkeskus Las Hormiguitasia ostamalla käsiohjelman 10 euron hintaan. Keikan yhteydessä vapaaehtoiset voivat tehdä joulukortteja Las Hormiguitasissa käyvälle sadalle lapselle. Toivottavasti pääset paikalle kuuntelemaan eloisaa lattarimusiikkia ja osallistumaan joulutervehdysten laatimiseen.

Nähdään marraskuun tapahtumissa!

Kati Ylinampa
puheenjohtaja

Nicaragua ei ole enää entisensä

Nicaraguan levottomuudet ovat jatkuneet jo viisi kuukautta, eikä tilanteelle ole näkyvissä nopeaa, eikä helppoa ratkaisua.

Seurasin huhtikuussa Nicaraguassa alkanutta kansannousua paikan päällä kiivaasti lehdistä ja sosiaalisesta mediasta. Päivittäin eteeni tuli järkyttäviä uutisia ja videoita, joissa hallitusta kannattavat puolisotilaalliset joukot tukahduttivat mielenosoittajien kiihkoa väkivallalla. Olin myös itse mukana useissa mielenosoituksissa, monet niistä päättyivät kuolonuhreihin.

Lähdin alkuperäisen suunnitelmani mukaan Nicaraguasta Suomeen kesäksi heti kesäkuun alussa. Suomeen saavuttuani muistan sen auvoisen vapauden tunteen ja sen, kuinka helppoa oli hengittää. Olinhan pysynyt Nicaraguassa jo pidemmän aikaa neljän seinän sisällä, käyden vain tarvittaessa torilla tai kaupassa.

Suomessa ollessani en halunnut enää jatkaa Nicaraguan tilanteen seuraamista. Nicaraguassa asuvat läheiseni pitivät minua kuitenkin ajan tasalla, mutta ummistin silmäni kaikilta niiltä kauheuksilta, joita maassa tapahtui. En halunnut uskoa niitä todeksi. Epäviralliset kommandopipoiset joukot hakivat ihmisiä väkisin kodeistaan ja veivät mukanaan. Aamun valjettua heitä löytyi kaupunkien laitamilta tapettuina.

Viimeisimmän Nicaraguan ihmisoikeusjärjestön (Asociación Nicaragüense Pro-Derechos Humanos) 24. syyskuuta julkaiseman raportin mukaan maassa on levottomuuksien takia kuollut 512 ihmistä, 1300 on kateissa ja yli 4000 on loukkaantunut.

Palasin takaisin syyskuun alussa. Nicaragua on muuttunut. Se on muuttunut siitä leppoisasta ja lumoavasta paratiisista maaksi, jossa vallitsee epävarmuus ja pelko. Iloisuus joka oli nähtävissä ihmisissä on poissa. 350 000 ihmistä on menettänyt työpaikkansa huhtikuun ja heinäkuun välisenä aikana ja talous sakkaa pahasti. Kaduilla uskaltaa kuitenkin liikkua, myös ilta-aikaan, vaikkakaan moni ei niin tee. He käyvät päivisin töissä, mutta pysyttelevät mieluummin ilta-aikaan kotona. Liikekeskukset ovat tyhjentyneet, liikkeet ovat joutuneet sulkemaan ovensa, jotkut sinnittelevät vielä paremman tulevaisuuden toivossa. Se onkin ainut mitä on enää jäljellä, toivo paremmasta tulevaisuudesta.

28.9.2018 Managuassa, Nicaraguassa

Esa Westman

Kommentointi on suljettu.