Arviointimatka Nicaraguaan vuoden 2001 lopulla

10.12. 2001 kaksi seuran edustajaa suuntasi kulkunsa kohti lämmintä Väli-Amerikkaa. Seikkailtuaan ensin muutaman viikon ympäriinsä he asettuivat asumaan Matagalpaan tarkoituksenaan arvi-oida kaksi seuramme hanketta. Kyseiset tytöt olivat hiukan epävarmoja suoriutumisestaan – nyt sen voi jo kertoa.

Onneksi Movimiento Comunalin henkilökunta oli nicaragualaiseen tapaan ystävällistä ja auttoi tyttöjä kaikin keinoin. Viiden viikon ajan tytöt haastattelivat lapsia, vanhempia ja projektityöntekijöitä, yrittivät ymmärtää nopeaa espanjaa, vierailivat hankkeiden toimintakohteissa ja lukivat viisimetrisen pinon raportteja. Uskomatonta mutta totta: tytöt saivat kuitenkin arvioinnin suoritettua ja kirjoitettua paperille.

Arvioinnin tulokset eivät sinänsä olleet yllättäviä: seuramme projektit ovat loistavia! Projektien omistajuus ja toteutus lepäävät täysin matagalpalaisten harteilla – asia joka ei ole niin itsestään selvä edes valtion virallisissa kehitys-yhteistyöhankkeissa. Kustannustehokkuus on pääasiassa hyvä, koska resurssit käytetään tarkkaan hyödyksi.

Las Hormiguitasin(kadulla työskentelevien toimintakeskus) rahoittaminen loppui vuoden 2001 lopussa, joten keskus on nyt supistanut toimintaansa ja henkilökuntaa voimakkaasti. Tällä hetkellä palkattua henkilökuntaa on kolme, mutta todennäköisesti loppuvuodesta vain kaksi. Ruokaa ei enää jaeta, ei edes välipalaa. Toiminta keskittyy tukiopetukseen ja uuteen stipendijärjestelmään. Stipendit käytetään lasten koulunkäynnin tukemiseen, muun muassa kenkien ja vihkojen hankintaan. Yritämme laajentaa stipendien hankintaa myös Ouluun. Keskus yrittää aktivoida vanhempia sitoutumaan tiukemmin hankkeeseen ja ottamaan vastuuta lastensa koulutuksesta.

Lakiasiaintoimisto (CEJADES) on muuttanut toimintamalliaan täysin. Nykyisin päätehtävänä on kansalaisten kouluttaminen ja organisointi toimimaan oikeuksiensa puolesta. Yksilökohtaisesta oikeusavusta on luovuttu ja näin parannettu kustannustehokkuutta. Toimiston päätehtävä vuonna 2001 oli uusien, laittomien asuinalueiden laillistaminen ja asuinoikeuden turvaaminen. Se onnistui syyskuussa ja nyt onkin käynnissä yksittäisten tonttien nimeäminen, joka varmistaa peruspalvelujen saamisen alueelle. Toimiston rahoitus päättyy tämän vuoden kuluessa.

Laillistettu asuinalue Matagalpassa. Kuva: Kati Ylinampa.

Molempien hankkeiden jatkon turvaamiseksi on suunnitteilla pienyrityksen, Microempresan perustaminen. Tarkoitukseen on myönnetty rahaa Suomen Ulkoministeriöstä sillä varauksella, että Matagalpasta saadaan tarkempi omavaraisuussuunnitelma.

Matleena Virkkunen ja Kati Ylinampa

Kommentointi on suljettu.