Henkilökohtainen kummi

Vuosina 2004–2008 kaikki kummimme tukivat yksittäisten lasten koulunkäyntiä. Vuonna 2008 kehitimme kummihanketta vastaamaan paremmin Las Hormiguitasin ja Matagalpan lasten tarpeita. Myös kummeja kuultiin ennen uudistuksen toteuttamista. Henkilökohtaisen kummiuden (yksi lapsi kummia kohden) rinnalle luotiin uusi tukimuoto, Las Hormiguitas –lastenkeskuksen kummi. Vuodesta 2009 lähtien uusille kummeille tarjotaan pääsääntöisesti lastenkeskuksen kummiutta.

Nyt kummihankkeessa on edelleen noin 30 kummia, joilla on henkilökohtainen kummilapsi. Nämä kummilapset saavat vuosittain kummistipendin, jolla hankitaan koulunkäyntiin tarvittavat välineet sekä koulupuku ja kengät. Koulunkäynnin mahdollistava summa on kummille 11 euroa kuukaudessa. Summan voi maksaa kertamaksuna tai kuukausittain erissä.

Kummiohjelmaan valitaan lastenkeskuksen kaikkein heikompiosaiset lapset, jotka kuitenkin ovat motivoituneita koulunkäyntiin. Lasten opintojen edistymistä valvovat Las Hormiguitas -keskuksen työntekijät. Kummi saa vähintään kerran vuodessa kopiot koulutodistuksista sekä lapsen itsensä kirjoittaman tai piirtämän tervehdyksen. Kummi voi kirjoittaa kummilapselleen, ja lapset odottavatkin innoissaan uutisia omalta kummiltaan kaukaisesta Suomesta. Tarvittaessa Oulu-Matagalpa -ystävyysseura kääntää yhteydenpidon kummin ja lapsen välillä espanjasta suomeen sekä toisinpäin.

Kun kummilapsi on käynyt perusasteen loppuun, hän voi halutessaan pyrkiä yliopistoon. Oulu-Matagalpa –ystävyysseura on sitoutunut maksamaan kummihankkeessa mukana olevien nuorten pääsykoemaksut Nicaraguan valtion yliopistoihin, muttei yksityisiin yliopistoihin. Mikäli nuori pääsee yliopistoon, häntä tukeneelle kummille tarjotaan mahdollisuutta jatkaa nuoren avustamista korkeakouluopinnoissa. Yliopistostipendi on suuruudeltaan 150 euroa eli hiukan kalliimpi kuin tavallinen kummimaksu.

Läheskään aina ei kummilapsen tie kuitenkaan vie yliopistoon asti. Kadulla työskentelevien lasten edellytykset astua täysipainoiselle koulutielle ovat usein surullisen heikot, ja jotkut lapsista ja nuorista päättävät jättää koulun kesken. Usein lapset tekevät näin perheen muuttaessa työn perässä maalle tai nuoren tytön tullessa raskaaksi. Myös nuorten poikien koulunkäynti jää usein tyttöystävän raskauden myötä. Joskus lapsen tai nuoren koulunkäynti ei luonnistu, poissaoloja on liikaa tai luokalle jäädään kahtena vuonna peräkkäin eikä lapsi voi jatkaa kummihankkeessa. Kaikissa näissä tapauksissa kummille tarjotaan uutta kummilasta poisjääneen tilalle.

Comments are closed.