Faktoja Nicaraguasta

Nicaragua on Keski-Amerikan harvimmin asuttu maa ja samalla yksi maanosan köyhimmistä valtioista. Nicaragua on itsenäistynyt 1838 ja kansallista riippumattomuuden päivää vietetään 15. syyskuuta.

Nicaragua on kärsinyt monista vastoinkäymisistä: luonnontuhoista, taloudellisista vaikeuksista ja väkivallasta. Viimeksi vuoden 1998 syksyllä hirmumyrsky Mitch riehui Nicaraguassa vieden sitä YK:n arvion mukaan kehityksessä 25 vuotta taaksepäin. Nyt nicaragualaiset ovat kahvikriisin armoilla, jonka arvioidaan vuoden 2001 jälkeen vieneen Nicaraguasta 60 000 työpaikkaa.

Maan asukasluku on 5,3 milj. (2002) ja pinta-alaltaan se on noin Oulun ja Lapin läänien kokoinen (129 494 km2 ). Väestö on nuorta; noin puolet väestöstä on alle 15-vuotiaita.

Väestön nuoruus ja maan viljelylle suotuisa ilmasto yhdistettyinä sen runsaisiin luonnonvaroihin luovat kuitenkin Nicaragualle hyvät tulevaisuuden näkymät.

Nicaraguan tärkeimmät vientituotteet ovat kahvi, puuvilla ja sokeri. Rahayksikkö on cordoba.

Suurimmat taloudelliset ongelmat ovat korkea työttömyysaste (n. 50%) ja maaseudun maanomistusoikeuteen liittyvät epäselvyydet. Maalla ei ole tarjota juurikaan sosiaaliturvaa kansalaisilleen, Nicaraguassa suurin osa ihmisistä elää köyhyysrajan alapuolella. Perheiden lapsiluku on korkea ja etenkin maalla tytöt tulevat äideiksi jo teini-iässä.

Nicaragua-aiheisia linkkejä

Moviemiento Comunal
Matagalpan kaupunki
Global Finland – Ulkoministeriö Nicaraguasta
BBC:n tietoutta Nicaraguasta
La Prensa – Nicaraguan päälehti
Helsingin yliopiston Ibero-amerikkalainen keskus
Taksvärkin www-sivut

Comments are closed.