Jäsenkirje 2/2015, lokakuu

Hyvät jäsenet,
Tässä jäsenkirjeessä on tietoa seuran juhlavuodesta 2016 ja lyhyt katsaus siihen, miten Suomen kehitysyhteistyömäärärahojen leikkaukset vaikuttavat seuramme toimintaan.

Yleistä

Seuran ja Movimiento Comunal Nicaragüensen (MCN) hanke Ympäristöämme suojelevat nuoret on jatkunut suunnitelmien mukaan ja noudattanut edellisvuosien suuntaa. Toiminta kouluissa on ollut innostunutta ja aktiivista. Kesällä tapahtui myös ikäviä: hankkeessa mukana olevan San Antonion koulun johtajatar Elvia Altamirano murhattiin kotimatkallaan. Tapaus kosketti kovasti hankkeen toimijoita Altamiranon lähipiirin lisäksi. Kun tiedotimme asiasta fb-sivullamme, niin meiltä kysyttiin, miten Altamiranoa ja hänen perhettään voisi muistaa. Etvomme Esa Westman lupasi hoitaa mahdollisten lahjoitusten välittämisen Altamiranon perheelle ja näin kävikin. Altamiranon perhe sai 160 € lahjoituksen pääasiassa suomalaisilta yksityishenkilöiltä.

Kehitysyhteistyömäärärahojen leikkaukset

Kun uusi hallitus ilmoitti säästötavoitteistaan, niin Kehitysyhteistyön palvelukeskus Kepa organisoi vetoomuskampanjan kehitysyhteistyömäärärahojen puolustamiseksi. Oulu-Matagalpa –ystävyys-seura allekirjoitti vetoomuksen ja jakoi adressia Facebookissa. Kepan vetoomuksen tuli yhteensä yli 40 000 nimeä, mutta se ei saanut aikaan muutosta säästöihin, vaan ne toteutettiin esitetyssä laajuudessaan. Kehitysyhteistyön rahoituksesta leikataan ensi vuonna yhteensä noin 400 miljoonaa. Erityisen rankasti leikkaukset osuvat juuri kansalaisjärjestöihin, joiden tuesta vähennetään kerralla noin 40 prosenttia. Uusien hankkeiden hakeminen vaikeutuu jatkossa, kun rahaa on vähemmän kuin ennen, joten hakijat kilpailevat tiukemmin keskenään. Myös hanketuen kriteerit muuttunevat jossain määrin.

Onneksi leikkaukset eivät koske jo myönnettyjä hankevaroja, joten seuramme ja MCN:n ympäristökasvatushanke jatkuu vielä vuoden 2016 loppuun asti ennallaan. Tämän jälkeenkin jatkamme yhteistyötä MCN:n kanssa. Jos hankerahoituksen saaminen ei onnistu, niin etsimme muita rahoitusmuotoja ja ylläpidämme kohta 30 vuotta kestäneitä suhteita Matagalpaan. Kummilapsitoimintaan leikkaukset eivät vaikuta mitenkään.

Kepa joutuu karsimaan toimintojaan reilusti, koska myös sen rahoitus pienenee leikkausten seurauksena. Tänä vuonna 20 vuotta täyttänyt Etvo-ohjelma lakkautetaan siten, että tänä vuonna valitut Etvo-vapaaehtoiset lähtevät maailmalle, mutta ensi vuonna hakua ei enää ole. Lisäksi Kepa karsii maatoimistojaan ja näin Nicaraguan maatoimisto lakkaa yhdessä Mekongin toimiston kanssa vuoden 2015 loppuun mennessä.

Lisätietoja leikkausten vaikutuksista voitte lukea Kepan nettisivuilta www.kepa.fi

Juhlavuosi 2016

Oulu-Matagalpa –ystävyysseura täyttää 30 vuotta ensi vuonna. Juhlavuodeksi on suunnitteilla osallistuminen ravintolapäivään, juhlavuosimatka Nicaraguaan ja nicaragualaisen kulttuurin viikko. Jos olet kiinnostunut lähtemään omakustanteiselle juhlavuosimatkalle kesällä 2016, niin ota yhteyttä seuramme pitkän linjan aktiiviin Matti Rauhalaan (matti.rauhala(a)kotiportti.fi) Vaikka et pystyisikään vielä tässä vaiheessa sitoutumaan matkalle lähtöön, niin on tärkeää ilmoittaa kiinnostuksesta, koska matkan suunnittelu tulee aloittaa pian. Lisäksi nyt on vielä mahdollista vaikuttaa niin matkan ajankohtaan kuin sisältöönkin, joten kannattaa ilmaista kiinnostuksensa!

Matkalla vietetään muutama päivä Matagalpassa, jossa tutustutaan ympäristökasvatus-hankkeeseen ja Las Hormiguitasiin. Matkalla myös vieraillaan muissa Nicaraguan kaupungeissa tutustuen kulttuuriin ja nähtävyyksiin.

Vapaaehtoiset ja harjoittelijat Matagalpassa

Kesäkuussa Las Hormiguitasissa aloitti Etvo-vapaaehtoisena Anna Saipio. Anna on ollut apuna tukiopetuksessa ja liikkuvassa koulussa. Syyskuussa Oulun yliopistossa kasvatustiedettä opiskeleva Susanna Hämäläinen aloitti harjoittelunsa Las Hormiguitasissa. Anna ja Susanna ovat molemmat lastenkeskuksessa joulukuun alkuun saakka.

Toistaiseksi viimeiset Etvo-vapaaehtoiset haastateltiin ja valittiin Helsingissä lauantaina 26.9. Seuramme valitsi yhden vapaaehtoisen MCN:n toimistolle. Hän lähtee vapaaehtoiseksi heinä- tai elokuussa 2016, ja esittelemme hänet lähempänä vapaaehtoisjaksoa.

Las Hormiguitasin kalenteri

Las Hormiguitas on tehnyt seinäkalenterin vuodelle 2016 ja myy kalenteria rahoittaakseen toimintaansa lasten koulutuksen hyväksi. Etvonamme ollut Esa Westman on taittanut kalenterin, ohessa näytesivu tammikuun kalenteriaukeamasta. Ulkoasultaan kalenteri on edellistä vuotta selkeämpi ja tilaa muistiinpanoille on enemmän.

Myymme kalenteria Suomessa 11 euron hintaan (+mahdolliset postituskulut 1€). Lähetämme myyntituotot lyhentämättöminä lastenkeskukselle. Jos haluat tukea Las Hormiguitasia ja tilata kalenterin, niin ota yhteyttä puheenjohtajaan, yhteystiedot alla. 

¡Hasta pronto! Palataan pian!

Kati Ylinampa

puheenjohtaja

 044 019 5516

pj.oulumatagalpa(a)gmail.com

Categories: ajankohtaista

Comments are closed.